Geplaatst op Geef een reactie

Heeft mijn hond een voedingsallergie?

Voedingsallergie bij de hond

Een voedingsallergie is een geregeld voorkomende aandoening bij honden. Circa 10% van alle honden met een allergie heeft last van een voedingsallergie. Hiermee staat deze vorm van allergie op de derde plek van veel voorkomende allergieën bij de hond, na een atopie en vlooienallergie. Bij een voedingsallergie heeft de hond meestal het hele jaar door jeuk.

Bij een voedingsallergie heeft de hond een overgevoeligheid tegen iets dat in de voeding verwerkt is. De meest voorkomende bron van de allergie is een eiwitsoort. Let op, dit betekent niet, wat veel eigenaren denken, dat de hond allergisch is voor eiwitten. De hond is dan allergisch voor een soort eiwit, bijvoorbeeld rundereiwitten, kippeneiwitten, varkenseiwitten of andere diersoorten. Ook plantaardige eiwitten (=gluten) kunnen de oorzaak zijn.

Hieronder staan een aantal belangrijke zaken over voedingsallergie waar veelal onduidelijkheid over bestaat:

 • Bij een voedingsallergie gaat het niet om de hoeveelheid die de hond binnenkrijgt. Eén maal per week een tussendoortje met iets waarvoor de hond allergisch is kan al erge klachten geven (vergelijk dit met een allergie voor pinda’s bij mensen waarbij één pinda al een shock kan veroorzaken).
 • Een hond is niet allergisch voor eiwitten maar voor een eiwit van een bepaald (dier)soort.
 • Een voedingsallergie kan zich op latere leeftijd ontwikkelen tegen een voeding die al jarenlang gegeten wordt!

Hoe uit een allergie zich bij de hond?

 • Jeuk over het hele lichaam of lokaal. Chronische oorontstekingen kunnen bijvoorbeeld door een (voedsel)allergie veroorzaakt worden.
 • Vettige en stinkende huid, olifantshuid (erg dikke eventueel donker gekleurde huid).
 • Slechtere eetlust en afvallen bij erge patiënten.
 • Huidinfecties met bacteriën en gisten.
 • Maag-darmklachten. Honden met voedingsallergie kunnen ook chronische diarree klachten en braken krijgen.

Hoe kunnen we het bij de hond behandelen?

 • Bestrijden van de (secundaire) infecties. Vaak moet dit gedurende een lange tijd gebeuren (tot wel zes weken). De meest voorkomende infecties zijn die met bacteriën en gisten.
 • Het geven van een hypoallergeen dieet.
 • Ondersteunende therapie zoals shampoos, visolie e.d..

Wat is een hypoallergeen dieet?

Een hypoallergeen dieet bestaat uit een koolhydraten bron zoals rijst in combinatie met een eiwitbron die normaliter niet gegeten wordt door dieren. Denk bijvoorbeeld aan geitenvlees, struisvogelbiefstuk of eendenvlees. Deze diersoorten worden niet verwerkt in diervoeders zodat een hond of kat daar normaliter niet allergisch voor kan zijn. Tegenwoordig bestaan er ook diëten waarbij de eiwitten in kleine stukjes “geknipt” zijn (gehydrolyseerd). Hierdoor kunnen ze geen allergische reactie opwekken.

Hoe weet ik of mijn hond een voedingsallergie heeft?

Alle secundaire infecties moeten met antibiotica bestreden worden. Daarnaast moet gedurende minimaal 6 weken strikt (dus geen kleine hapjes tussendoor!) een hypoallergeen dieet, het liefst een eliminatiedieet, gegeven worden. Indien de klachten over zijn kan als laatste test teruggekeerd worden naar het oude dieet. Als de jeuk terugkomt is de diagnose van een voedingsallergie definitief.

Tot nu toe is er geen enkele betrouwbare bloedtest waarmee kan worden vastgesteld of uw hond een voedselallergie heeft en zo ja voor welke voedingsmiddelen hij gevoelig is. De tot nu toe enige betrouwbare methode is een eliminatiedieet en een antistoffen meting in speeksel, voor meer informatie klik op onderstaande links.

voedselintollerantietest-info

eliminatiedieet-met-kvv-of-barf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *