Geplaatst op Geef een reactie

Pups versvlees gaan geven. Waar moet je op letten?

Pups overzetten op versvlees. Pup

Vaak krijg ik de vraag of vers vlees geschikt is voor pups? Vers vlees is zeker geschikt voor pups.

Ook ga ik je uitleggen hoe je een pup het beste kunt overzetten naar vers vlees.

In principe kun je pups direct afspenen op vers vlees. Meestal begint een fokker hiermee op een leeftijd van 3-4weken. Je begint dan met kleine hoeveelheden vers vlees. Zo kan er geleidelijk worden afgestapt van de moedermelk. In principe kun je elke KVV geven die compleet is voor pups, let er op dat de KVV heel fijn gemalen is. Als je te grof gemalen KVV gaat geven levert dit verslikkingsgevaar op. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van de grootte van het ras!

Het is ook erg belangrijk om te kijken hoe grof het gemalen bot is dat in de voeding zit! Dit om verstopping/ blokkades te voorkomen.

Er zijn pup mixen waar geen gemalen bot in zit, maar dat de calciumbron synthetisch (kunstmatig) is. Het beste is bot als calciumbron, voor een vleeseter is dit een herkenbare vorm van calcium. Het lichaam is beter in staat om dit te verwerken. In bot zitten ook meer waardevolle voedingstoffen dan calcium allen.

De pup schijnt het teveel aan calcium via de natuurlijke weg (ontlasting) weer uit te scheiden. Bij een calciumsupplement gebeurt dit via de bloedbaan en bind zich aan andere mineralen die daardoor niet meer beschikbaar zijn. Het verstoort dus de hele hormoonhuishouding, denk hierbij ook aan de schildklier, die een belangrijke rol speelt bij botgroei.

Bij grote rassen honden kunnen bij een teveel aan calcium uit een onnatuurlijke bron ook groeipijnen ontstaan. Bandit groeipijnen 

Bandit diervoeding
Biologisch versvoer.

In principe kan je alle merken aan pups voeren. Sommige merken hebben speciaal een pup mix, die is extra fijn gemalen. Er zitten dan geen stukjes ongemalen bot in.

Als je pup gewend is om brokken te eten, kan je de eerste dagen slechte (zachte) ontlasting verwachten, dit is niet erg.

Richtlijnen

Hoeveel je moet geven en waarmee je de kvv/ vers vlees kunt aanvullen vind je hier: Richtlijnen Voor veel honden is de overstap eenvoudig en verloopt dit zonder problemen in een keer. Voor sommige honden is het wat lastiger, als ze bijvoorbeeld gevoelige darmen hebben. Voor deze honden wordt vaak aangeraden (om ze te laten wennen aan rauw vlees), in het begin er wat kokend water overheen te gooien.

Een optimaal menu bestaat uit                          

– minimaal 4 diersoorten

– vette vis (ca. 1 x per week)

– af en toe een eitje             

– indien gewenst wat groenten en extraatjes.

Groenten wel of niet?

Compleet of enkelvoudig.

Er zijn twee soorten kvv/ versvlees, namelijk versvlees dat compleet is en kvv waarbij je zelf diersoorten moet afwisselen. Bij een kvv die compleet is (bij de producten is dit aangegeven), adviseer ik je toch 4 diersoorten te voeren, dat is beter. Waarom? Alle diersoorten bevatten een eigen mix van voedingsstoffen en aminozuren. Door meerdere diersoorten te voeren voorkom je tekorten van bepaalde stoffen. Om tekorten (of te veel van iets) te voorkomen adviseer ik ook om af te wisselen met merken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *